Přeskočit na hlavní obsah

 Dnes jeden výborný rozhovor, co si o tom myslíte?

Je (opět) z Deníku N a celý ho najdete zde. A přečíst si ho doporučuji, neboť je to velice zajímavý a pro mne osvěžující pohled na víru, ale zejména římskokatolickou církev. Níže jde samozřejmě jen o výňatek/tky, které by, doufám, mohly rozpoutat nějakou tu diskusi. Rozhovor vedla Renata Kalenská, dotazovanou byla režisérka Olga Dabrowská.

RK: Vy, hluboce věřící, jste teď natočila film Pohani o tom, jak víra dokáže v podstatě požírat lidi.

OD: Ano. Toxická víra to dokáže. Když jsem se s ní začala setkávat, dost to se mnou otřásalo a tyto otřesy u mě během let mohly docela dobře ztrátu víry způsobit. Ta toxicita je důvodem, proč lidé víru nesnášejí a odmítají. Bigotnost, pověrčivost, fanatismus a další podoby zvrácené víry se táhnou dějinami stejně dlouho jako dějiny samy.
K tomu přičtěme různé kolaborace církevních a náboženských představitelů, kteří zneužívali a zneužívají náboženství jako nástroj moci, útisku, zlodějin, marnivosti a dalších perverzí. Ryba smrdí od hlavy, takže společenství věřících vedená těmito lidmi se také deformují do různých nesnesitelných podob.
Normálnímu člověku se z toho dělá zle a celé to odmítne. Bohužel tak ovšem s vaničkou vylije i dítě. A není to ledajaké dítě, je to jeho spasitel.
RK: Jak rozlišíte zdravou víru od toxické?

OD:
 V tomhle mám prostě výhodu, že dávno před tím, než jsem se setkala s toxickou vírou, jsem měla od narození skvělý základ v prostředí víry zdravé. Je to podobné, jako když máte parádní maminku a pak místo ní dostanete zlou macechu.

Vůbec si nepotřebujete definovat, proč je ta macecha horší, protože to vidíte, slyšíte, cítíte, vnímáte a žijete na každém kroku. Funguje to i obráceně. Dobrý pěstoun je lepší než zlý rodič. Lidé zdravé víry jsou s Bohem ve vztahu prohlubujícího se přátelství. Toxický věřící má z Boha strach.

Přesně. A také bych doplnil, že toxický věřící Bohem straší. 

Těším se na vaše názory a mějte se moc pěkně.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

"Není misionářská činnost jen jakýmsi zastřeným nábožensko-kulturním imperialismem či kolonialismem?"  /Karel Skalický, katolický teolog/ Co si o tom myslíte? Citát výše pochází z parádního počinu Deníku N n azvaného "Česká inteligence",  který vychází každý pátek tištěné verzi novin, nebo jej můžete najít pod tímto odkazem .
Věčný mír, který Evropa chce, nelze vybudovat bez konce ruského impéria. Toho ale nedocílíme skrze memy, vyvěšování vlajek ani ničeho podobného. Je to náročný úkol, který bude trvat dlouho. Myslet si, že se Ukrajině pomůže v roce 2022 a bude po všem, byla další evropská chyba, musíme přemýšlet v horizontu desetiletí. Zánik říší trvá dlouho... /Volodymyr Jermolenko, filozof/